請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

請教各位那裡買A調口琴~ 另覓好口琴

admin 發表於 2012-5-27 20:34:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我現有一支 HERING BLUES C調 都幾易上口,壓音不需太用力。但壓上黎,都比較粗糙,不知是否技術問題。
另有一支BLUES SOLIST (木格) 吸音5. 和壓音對新手的我比較難..

其實邊個牌子GE琴 GE聲音和格調 比較適合獨奏?
想搵多支 C調的 壓音的音色會靚一點 (如果HERING BLUES 其實已很好,就直說要多加練習吧~^^ HAHA) 有甚麼好介紹?

另外主要想買一支 A調的琴,不知又應該買邊個牌子?  可以係邊到買?

THX!!

by lo312
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 20:35:02 | 顯示全部樓層
Hering 的琴, 我不大清楚是否好吹, 一般而言, 我會如下分類:

民歌, 優美的音樂: Hohner Golden Melody, Suzuki Folk Master, Blues Master
傳統藍調: Hohner Marine Band, Hohner Marine Band Deluex, Special 20,
Rock , 需overbend的音樂, 快速的音樂: Suzuki Maji,
需overbend的優美音樂: Golden Melody

以上只是我的個人喜好, 只可作參考.

買琴方面, 通利琴行, 便有齊了, 其次是觀塘的粵華琴行, 去之前, 先打電話去問問有無貨啦

by jimmyharp
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 20:35:20 | 顯示全部樓層
Originally posted by jimmyharp at 2011-2-8 16:54:
Hering 的琴, 我不大清楚是否好吹, 一般而言, 我會如下分類:

民歌, 優美的音樂: Hohner Golden Melody, Suzuki Folk Master, Blues Master
傳統藍調: Hohner Marine Band, Hohner Marine Band Deluex, Specia ...

WA..HAHA 咁多種類
是否尖沙咀的通利最齊貨?
因為新界有好幾間都係好缺貨...

THX!

by lo312
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 20:35:34 | 顯示全部樓層
都可以咁講, 不過都系打電話問問好些.....而家的十孔琴都很多人買了

by jimmyharp