請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[半音階吹奏] 想問下呼吸問題

admin 發表於 2012-6-17 16:15:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
當遇上連續吹位同吸位果陣.成日都唔夠氣再吹落去.搞到吹唔晒成首歌.到底要點做先可以改善呢個問題.?有冇咩技巧?

by jason2009701
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:15:49 | 顯示全部樓層
可從多方面處理

呼吸方式 :
1) 利用腹式呼吸法, 可有更多氣量可使用
2) 偶爾可用循環換氣法

利用吹奏口琴技巧
1) 將吹、吸的方法改變一下, 例如以 3# 代替 4, 7# 代替 1'; 乘機改變呼吸
2) 有機會在改變呼吸情況下, 吹奏時利用鼻孔同時呼氣或吸氣, 紓緩長期吹或吸的氣量

在音樂上處理
1) 沒有必要在全首口琴曲上大聲地吹, 應按照樂曲要求, 強弱音吹準, 不要浪費氣
2) 每一個樂音, 以致長音, 如樂譜無要求保持音量, 應有漸強漸弱, 處理得好, 會省不少氣
3) 了解樂曲要求, 在大量吹音或吸音出現前, 作好大量吹氣或吸氣的準備

by chan
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:16:09 | 顯示全部樓層
THANKS~但係還有一點想問一下.
利用吹奏口琴技巧
1) 將吹、吸的方法改變一下, 例如以 3# 代替 4, 7# 代替 1'; 乘機改變呼吸
如果用3#換4咁樣.D音咪會變左? 咁樣唔會影響首曲.?

by by jason2009701
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:16:26 | 顯示全部樓層
你講音高?#mi 同 fa 音高一樣,無變到。

by mt
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:16:38 | 顯示全部樓層
吹吸, 可以試下盡量唔用鼻孔出氣, 可以節省好多氣量

Rainlpw
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:16:55 | 顯示全部樓層
Originally posted by Rainlpw at 2010-3-7 21:58:

一般初學者, 吹、吸時本身已不用鼻孔出、入氣, 你要他吹、吸時用鼻孔同時出、入氣反而更難.

吹時用鼻孔同時出氣, 有助過度吸氣的情況下, 快速地洩去多吸的氣; 反之,
吸時用鼻孔同時入氣, 有助過度呼氣的情況下, 快速地補充失去的氣.

使用此方法的時候, 注意不要 "不適當" 地影響口琴音量.

by chan
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:17:13 | 顯示全部樓層
Originally posted by jason2009701 at 2010-3-6 22:22:
THANKS~但係還有一點想問一下.
利用吹奏口琴技巧
如果用3#換4咁樣.D音咪會變左? 咁樣唔會影響首曲.?

不是 "用3#換4"

而是 "將 4 換成 3#"

兩音階相同, 不會影響樂曲.

by chan
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:17:25 | 顯示全部樓層

hehe...sorry ar....用左Rain個名添, 其實係小弟黎既

吹吸, 鼻孔出氣流量既的控制, 其實可以講多幾堂書架喇, 有好多野要考慮呢

不過重點係要控制到, 想出氣就出氣, 想留氣就留氣

by kenny
 樓主| admin 發表於 2012-6-17 16:17:47 | 顯示全部樓層
想出氣就出氣, 想留氣就留氣」

Kenny 不愧為高手也!!

確有「手中無劍,心中有劍」之氣勢!!

by Universe