請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

第九個孔一吸就發出''Bi''聲...

admin 發表於 2012-8-25 18:21:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我個天鵝牌半音口琴唔知點解第九個孔一吸就發出''Bi''聲,原本應該係D#音黎架...不過吹既C#冇事...同埋連續吹C#,D#,個D#係吹到,如果餘係吹D#,或者連其他音吹就會發出Bi既聲...
我開琴睇過...第九果個冇紅色膠片貼,得透明果張...而其他(由第1~8孔)都有紅色+透明既膠片覆蓋...我想問我個口琴正唔正常...因為咁所以吹唔到D#音?
請問點樣可以整番好佢?

[ Last edited by fung126 on 2010-5-21 at 21:51 ]
 樓主| admin 發表於 2012-8-25 18:22:07 | 顯示全部樓層
閣下的情況,看來比較復雜,連吹C#,D#就沒有問題,單吹D#或連其他音一起吹就有問題,看似無道理。
因為口琴的發聲,無論是吹音或是吸音,只要有氣流通過便會發音,若有問題,什麼時候都會有問題,若無問題,也是什麼時題都會無問題。
因此我想可能是你的口形、舌頭或氣流不同而引起你的問題,試試觀察自己在不同時候吹D#時的動作,是否有所不同而做成閣下問題。
祈待你的發現...

by wfong
 樓主| admin 發表於 2012-8-25 18:22:20 | 顯示全部樓層
我有試過用唔同咀形吹D#,不過結果都係一樣...都係要好大力吸先有聲.之後我開左個口琴黎整,將個彈簧片推入D,依家好細力就吹到...之後又到第二個音唔得,唔知係咪整D#果時,唔小心整到其他...不過依家以經搞掂哂喇!足足搞左2個幾鐘!!!

by fung126
 樓主| admin 發表於 2012-8-25 18:22:34 | 顯示全部樓層
吹半音階口琴是不需用大力吹的,
一般用平常呼吸般的力度便足夠了.

不要以為越大力吹口琴, 口琴便越響;
事實上, 吹半音階口琴有一個臨界力度, 大過這個力度,
口琴便不會響, 而且會 bi bi 聲.

沒經驗的人, 以為口琴壞了, 其實是吹得太大力.

另外, 喉嚨的張開程度不足, 也會嚴重地影響音色和音量.

by chan