請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

有關半音階口琴吹奏方法問題

poster2 發表於 2012-9-16 15:33:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我買左個半階口琴,但無從入手,睇完 曉彤 個8步都唔好明,,,,

我應該從邊到練,d音階又可以點記???

有無人幫下我呢個新人,我好有心學><

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:34:31 | 顯示全部樓層
先練第 5 孔及第 6 孔.

第 5 孔, 吹一下, 吸一下. 即是 1 及 2 音階.
連續吹吸 10 次, 大約一秒鐘一次.

第 6 孔, 吹一下, 吸一下. 即是 3 及 4 音階.
連續吹吸 10 次, 大約一秒鐘一次.

重複以上步驟, 每日練 15 分鐘. 不要偷懶, 練習三天後再告知進度如何.

要求 : 每次都能吹到單一個音, 即是只能含一個孔吹吸, 不可同時吹吸二個以上的孔.

基本姿勢參考網頁
http://www.haletone.com/thread-1844-1-1.html

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:35:26 | 顯示全部樓層
我現在吹5,6孔已經無問題,,但我發左個問題,,,就係我吹個口琴第4同5孔既音係一樣,,點解會咁

我個口琴係Hohner 270,,係tom lee買左兩日渣><

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:35:40 | 顯示全部樓層
第4,5孔吹音是相同的, 吸音才不同, 暫時不要理會他,
練多兩日第 5,6 孔先.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:36:43 | 顯示全部樓層
口琴也有吸音的, 你也要練吸的音階.

另外, 無論吹或吸, 盡量保持氣流穩定些, 不要時強時弱.

一個音的結尾部分可以弱些, 但之前部分, 初學者宜保持音量穩定先.
將一個音吹長些來練習, 例如一或二秒鐘一個音.

吹口琴時, 暫時要練習琴身不離口; 即是不要吹一下, 才口含一下琴.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:37:23 | 顯示全部樓層
嗯,,,現在問題不大了

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:37:45 | 顯示全部樓層
可能你已能吹歌仔了, 不過也要注意吹吸的均勻, 及拍子的準確.

通常初學都會吹 "小綿羊" 簡易版的

3 2 1 2     3 3 3 -
2 2 2 -      3 3 3 -
3 2 1 2     3 3 3 -
2 2 3 2     1 - - -

另外練第 7, 8 孔,
第 7 孔是     吹 (5), 吸 (6)
第 8 孔是      (7), 吹 (1')
練法同 5, 6 孔一樣.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:38:40 | 顯示全部樓層
小綿羊已能掌握,,7,8孔同之前差唔多所以好快上手

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:38:53 | 顯示全部樓層
那麼便吹一首由偉大的音樂家, 莫札特所作的著名古典樂曲.

1  1  5  5       6  6  5  -
4  4  3  3       2  2  1  -
5  5  4  4       3  3  2  -
5  5  4  4       3  3  2  -
1  1  5  5       6  6  5  -
4  4  3  3       2  2  1  -

... 小星星, 也是初學者必學曲目之一.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:39:10 | 顯示全部樓層
嘻嘻,,,十分易上手
chan兄,唔知我以家吹唔吹到 "分分鐘需要你" or "童話"
我好想吹到呢兩首,我見個普幾簡單,但係吹吹下就唔識吹

我好想吹到呢兩首

其中一個普:

願我會獱火箭帶妳到天空去在太空中兩人住
扮靚?皆因妳癲癲?皆因妳為妳甘心作傻事

345665-443310116442-71
活到 一千歲 都一般心醉 有妳在身邊多 樂趣
扮下 猩猩叫 睇到乜都笑 有妳在身邊多 樂趣

34566504443310345665-23
共妳 雙隻對 好得戚好得意 地? 天崩當 閒事
若有朝失?妳 花開 都不美 願到 荒島去 長住

34566504443310117642-71