請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

返回列表 發新帖
樓主: poster2

有關半音階口琴吹奏方法問題

樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:39:33 | 顯示全部樓層
要循序漸進的, 吹不到落去的原因是音階未熟.

未習慣口琴的長度, 如果習慣了, 你會不需思考, 想吹什麼音,
個手自動將口琴推o岩位置, 不需想一想個音在口琴那一個位上.

只要練習兩三個月, 便有足夠能力吹那兩首歌啦.

練完中音位, 就要練低音位啦.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:40:47 | 顯示全部樓層
吹吹快樂家庭吧 ... Home Sweet Home

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:41:30 | 顯示全部樓層
練左成朝><  可愛home is complete
低音位即係1-4孔? 原理係咪用中音一樣?

點解我第2個孔吸個下咁難發音既..

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:41:46 | 顯示全部樓層
孔位練習方法同中音一樣,
不過, 吹低音要用輕些力才吹得響, 越大力越不響,
起初試用輕輕力吹, 吹響後才加力, 記住這個力度, 以後用這個力度吹低音位.
尤其是第一及二孔, 特別難吹.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:42:14 | 顯示全部樓層
我唔明"記住這個力度"即係邊到力, 係吹響後果個[力],定係輕輕吹果到[力]

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:42:57 | 顯示全部樓層
我唔明"記住這個力度"即係邊到力, 係吹響後果個[力],定係輕輕吹果到[力] [/quote]

細到 "能發聲" 及 大至 "還能吹得響" 的力度,
因為一首樂曲有可能要求不同音量來吹一個音.

也練練 Oh Susanna 吧

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:43:12 | 顯示全部樓層
Susanna已能掌握了,,,,,多謝指點

By ok1234
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 15:43:37 | 顯示全部樓層
既然能吹簡單歌曲, 在以下之網頁下載歌曲來練習吧.

http://www.haletone.com/thread-1959-1-1.html

By chan