請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

24孔及12孔口琴之分別,及有關吹奏上的問題

poster2 發表於 2012-9-16 16:27:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
依家我吹緊文具鋪買果d24孔.
黎緊想轉個好小小既口琴.
想買個半音階.想問半音階同24孔會唔會好大分別?
打算會去通利買,有冇邊隻平平地岩新手用既好介紹?
唔該哂咁多位師兄

By 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:28:35 | 顯示全部樓層
而家平平地都要好多百蚊既囉,半音階同複音既最大分別,就係問題多多。大致黎講,小問題(如拈膠片,刮簧等)無論平貴口琴都有,但貴琴就比較容易修整。平琴修整後容易有螺絲打滑,漏氣等問題,要格外小心處理。所以,如果閣下喜歡裝裝拆拆,又對自己手作有信心,又足夠富貴既話,建議買貴少少,如 CX-12,Super 64等。唔係既話,就平少少買 270 啦。其他型號未用過,唔敢亂推薦。

By mt
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:28:56 | 顯示全部樓層
想平平地玩住先,你講個270幾錢?
同埋半音會唔會易吹過24孔
因為我練24孔個幾月d音都仲未練熟哂~"~太多個孔好難記~"~

By 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:29:25 | 顯示全部樓層
好耐無買琴,所以唔知價。半音階會比複音難吹d,主要係兩方面:(1)複音一孔一音,而半音階一孔兩音(不計按鍵),“下一個音”有時在同孔,有時在鄰孔,一不留神就會錯位;(2)音色方面較難控制,其實對所有樂器而言都一樣,越是音色變化多端、越是富有表現力的樂器,就一定是越難掌控。複音琴的音色較單純,所以隨便一口氣,新手老手都會吹得好聽。

又、個人感覺:半音階琴d孔位真係好難記……呃,唔係難記,望住記無難度,但吹起黎就好易錯位。

By mt
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:58:01 | 顯示全部樓層
聽完你講都係想買番個24孔
24孔又有冇D唔算太貴既介紹?
其實吹開流行曲既用咩吹好?

By 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:58:20 | 顯示全部樓層
24 孔口琴的 低音區, 中音區 和 高音區, 三區的音階排列順序也不同, 較難記.
但是此口琴是一音吹多孔, 因而可解決音階排列的困擾.

半音階口琴的三區音階排列順序也相同 (除了第 12 個孔的按鍵後音階),
因此, 只記熟中音區的4個孔音階, 其他8個孔便沒問題.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:58:43 | 顯示全部樓層
其實我依家都猶豫緊:s
我想吹流行曲多.你地覺得用咩口琴會岩d?
thx!

By 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:58:56 | 顯示全部樓層
不妨兩種口琴都吹, 親身體驗一下喜歡那一種.

如果吹有半音的歌, 以半音階口琴較方便, 因為只要按一按鍵便可以升半音了.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:59:20 | 顯示全部樓層
係咪大多簡譜用半音都吹到?同埋可唔可以話我知半音口琴d音既排列係點?
升半音姐係好似24孔口琴最右手邊果d音咁?

By 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 16:59:34 | 顯示全部樓層
1) 全部簡譜用半音階口琴都吹到.
2) 24孔口琴要吹升半音, 便要買多一枝升半音的口琴, 到時手持著兩枝口琴, 快速地換來吹.
3) 半音階口琴只用同一枝口琴, 按鍵便可升半音.
4) 升半音, 例如  #1, #2,  #3 ... 等, 並不是24孔口琴最右手的音.
5) 半音口琴音階排列
  孔 5 6 7 8 
  吹 1 3 5 i
  吸 2 4 6 7

以上是第 5 至第 8 孔的音階圖, 第 "1 至 4 孔" 是低音區, 排列方式相同;
    第 "9 至 12 孔" 是高音區, 排列方式亦相同.

按鍵後, 全部升半音, 只是第12孔的吸音是倍高音 2

By chan