請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

知唔知邊道有幫人修理口琴同賣零件既店舖?

poster2 發表於 2012-9-16 17:02:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有時如果得一兩個音壞左,而去到自己整又唔番既地步,例如簧片斷左.咁唔通真係要買另一個?半音口琴最平都200幾...
大家知唔知有咩地方係幫人修理口琴,同可以買口琴零件?

By fung126
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:02:57 | 顯示全部樓層
打開門公開的口琴維修好似無,有的只係琴友之間互相硏究...

By wfong
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:03:10 | 顯示全部樓層
咁零件果D邊度有得買?EG:簧片,岩用既羅絲...

By fung126
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:03:36 | 顯示全部樓層
零件可以由琴行代訂,或從網站訂回來...

By wfong
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:03:54 | 顯示全部樓層
如果只訂簧片及螺絲 (鉚釘), 勸你都係唔好訂了.

沒有專用的工具, 拔簧片時會搖鬆鉚釘的洞口,
裝了新簧片後, 簧片便會搖搖晃晃;
到你用鎚仔將鉚釘打實呢, 簧片又會移位, 細微到你的肉手又調校不到, 死未~~

最好的辦法是將整塊座板連簧片一起換,
斷估都係半支口琴錢~~

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:04:20 | 顯示全部樓層
專門的口琴維修工具也可以在外國的網站上訂購,費用不平宜(沒有詳細資料)...

By wfong
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:04:33 | 顯示全部樓層
訂定修理的費用,是很困難的

首先,沒有標準,沒有比較,只有供應者開天殺價,需求者落地還錢

其次,沒有經營基礎,維修報酬不穩定,誰也不願意當義工一百萬次

其三,成本及投資不能單獨估算,需要靠主流產品或服務去承托,然後擴展生意而來

那麼,

四,就算有人有技術,

五,有門路買賣材料,

六,有宣傳平台和成功策略

最後,都是不會替人家修口琴,只會自給自助,口琴就是這樣了.......

By dannycheong