請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

有關20孔及24孔口琴問題

poster2 發表於 2012-9-16 17:48:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
最初我買左個20孔的C調複音口琴番屋企
吹左一段時間,發現吹唔到#音
於是我買左個24孔半音階番黎
但係個24孔又無寫佢係咩調
之後我試下吹啦,發現佢好似唔係好岩音
我係咪買錯左其他調的半音階?

(第一張圖係我本身個20孔c調複音口琴,第2張圖係我新買的24孔唔知咩調
半音階)

唔該大家

By 81655

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:49:51 | 顯示全部樓層
如果沒註明什麼調, 多是C 調.
20 孔和 24 孔的起始音階不同, 不可只數琴格來定音階.
一般來說, 24 孔的口琴, 第 9 孔才是 Dol.

最好每個孔都吹吸一次, 那麼便會知道 Dol, Re, Mi, Fa, Sol 在那些位.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:50:35 | 顯示全部樓層
我係跟呢個表,但係好似都係唔岩音

By 81655

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:50:48 | 顯示全部樓層
你如何知道音調不對呢?
是用調音器量度, 或者是覺得不對呢?

一般來說, 初學者對每一個孔與孔之間的距離感覺較弱, 因而不能準確地吹奏正確的音階.

最好是循序漸進, 不要貪心; 首先練好 1, 2, 3, 4 四個音, 然後才增加練習音階.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-16 17:51:43 | 顯示全部樓層
和我很久以前買的英雄牌很相似呢,如果你用來跟其他樂器比較,音準可能有些差異.就以你吹奏的方法,技巧等也會影響音準.始終口琴是利用簧片震動來發聲的,震的幅度會影響其frequency,wave lenght .....etc.很多樂器也是一樣發聲的,所鋼琴要調音,吉他要tune 音.......

有空的可到曉彤一聚,讓大家一齊研究!

By fat

本帖子中包含更多資源

x