請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

口琴木格破爛. 如何做?

admin 發表於 2012-4-16 00:57:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
口琴木格破爛.
如何做??

by buddy
 樓主| admin 發表於 2012-4-16 00:57:41 | 顯示全部樓層
無得救.
買鋁格的 Meisterklasse 便不會有事了.

by chan
 樓主| admin 發表於 2012-4-16 00:58:25 | 顯示全部樓層
heheh....暫時未試過修理, 所以唔識搞

試下用D膠水(白膠槳, UHU之類), 擠落小木棒, 查入去D裂縫度試下掛

by kenny
 樓主| admin 發表於 2012-4-16 00:58:57 | 顯示全部樓層
嘩...... 你點整爛o架???

個琴格..... 真係唔知點救好...... 裂o左都話用白膠槳補o者, 但低音部分個琴格直情係變o左形......

不如拆掉o左兩塊簧板, 當後備零件用算啦......

by cwyam
 樓主| admin 發表於 2012-4-16 00:59:08 | 顯示全部樓層
哦, 其實呢D好正常架咋... 吸得口水多, 咪發漲變形囉

其實如果唔影響發音, 唔使搞架

by kenny
 樓主| admin 發表於 2012-4-16 00:59:19 | 顯示全部樓層
我不太懂修理口琴,但心中引起一些口琴保養的疑問,想請問一下以作參考:
1)這是什麼型號之口琴
2)此口琴使用多久及其使用的頻率
3)口琴的安放環境是否比較潮濕
4)個人是否口水特多
5)用後是否有風干才收起

by wfong
Terence.chan 發表於 2012-4-17 13:16:34 | 顯示全部樓層

今期美國SPAH口琴會的期刊Harmonica Happening正正介紹修復舊口琴,作者介紹如何修復一支12 hole Pre World War II Hohner Super Chromonica  ,當中除清潔、重貼wind savers外,也修補有裂縫的木琴格。作者用epoxy混合膠補回裂縫,展示的為Gorilla Epoxy。網上資料指膠水乾後為water resistant , non-toxic及food safe ,有香港網站(http://hk.gorillaglue.com/chi/home/),但相信同類型產品有類似功效。 Hope this helps!