請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

14歲學口琴

poster2 發表於 2012-8-25 16:40:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我想學口琴 但係曉彤班一黎唔近 二黎要16歲
我真係好想學 因為我計過 如果E加唔開始會太遲
遲多幾年又要會考.....
根是無時間開新活動去學
又想第時又多樣野識WO...唔想做個書呆子/
真係好煩...

唔知有冇人可以比D口琴班GE資料我.... 我住大埔  14歲

[ Last edited by 細路仔 on 2008-5-30 at 21:46 ]
 樓主| poster2 發表於 2012-8-25 16:40:49 | 顯示全部樓層
我都系14歲想學口琴呀XD
我地吾系吾洗會考咩?
f.6先考呀嘛  有排啦仲有4年=]
我就稔住自學住先..因為冇時間出去學xp等遲d搞吾掂先算啦
船到橋頭自然直
你1定會搵到去邊既^^時間問題姐*
而家可以自學住先
開心 咪得囉=]

By cat94216
 樓主| poster2 發表於 2012-8-25 16:41:31 | 顯示全部樓層
我都好想學,我今年同你地都係14歲,中三同學,唔知幾時有得學呢?我之前好細個無意中學過1次...我都地係334bo,唔知通常d同學係買邊款口琴呢?我剩係知道係半音階口琴,咁係買大定係細呢?唉,而家吹位唔記得左=p...唔知道從哪裡入手,(迷茫一族的學生)

by chengtszling
 樓主| poster2 發表於 2012-8-25 16:41:56 | 顯示全部樓層
你可以多聽聽口琴的演奏作品,到YOUTUBE 看看有關的VIDEO,多聽古典樂曲(沒錢買可以聽RTHK 4),先培養一下音樂的情操.到時候再學也未遲.
否則抱著玩玩下心態,你唔會去研究它,亦有機會半途而廢!
要學不難,自己到通利買支口琴,上網找找樂譜和教材,有不懂的便到這裡請教各級新梨大師,相信他們很樂意幫助你(儘管他們很忙,有時會遲來)

by fat