請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[吹奏]吹口琴的時...點一口氣吹晒成首歌

poster2 發表於 2012-9-9 17:21:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我係初學者....但我知個音個位,
但我唔識點樣去攞個口認位置....想吹1...點知吹左2~吹錯左隔黎
即係我要睇一粒...吹一個音,,點先可以連續吹一首歌,但唔洗睇住黎吹
點可以分辨到呀.....係咪用條"利"分辨架??

By cthappy
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 17:22:15 | 顯示全部樓層
你吹得耐自己個口就會知道咩音係咩位

吹口琴一定要不停練

p.s如果你想知多d吹口琴時條"利"有咩用

可以請教本論壇的高手

by tommyfang
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 17:22:58 | 顯示全部樓層
唔使一口氣吹晒, 有些音符吹有些音符吸的.

另外, 一首歌好像一篇文章, 有逗號, 有分號, 有句號的,
有時大聲, 有時細聲, 有時停, 有時連綿不斷 ....

所以沒有必要一口氣吹晒

By  Chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 17:23:27 | 顯示全部樓層
Quote:
Originally posted by chan at 2007-12-28 17:11:
唔使一口氣吹晒, 有些音符吹有些音符吸的.

另外, 一首歌好像一篇文章, 有逗號, 有分號, 有句號的,
有時大聲, 有時細聲, 有時停, 有時連綿不斷 ....

所以沒有必要一口氣吹晒

我知有吸,有吹的
我想唔睇咁吹晒一首歌.....但我要睇一粒,吹一粒
我想知點樣可以感應到d音係邊

by cthappy
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 17:23:42 | 顯示全部樓層
Quote:
Originally posted by cthappy at 29/12/07 22:58:

我知有吸,有吹的
我想唔睇咁吹晒一首歌.....但我要睇一粒,吹一粒
我想知點樣可以感應到d音係邊

好像行路一樣, 你有沒有想過左腳出先或是右腳出先,
有沒有想過每步要多闊, 有沒有想過轉彎時左右腳要如何調整不同的步幅.
一切都是自然地做出來, 從不需要思考, 亦沒有什麼感應不感應.

你的問題是因為初學, 只是沒有習慣音階的位置而已.

只要練習多些, 習慣了, 吹口琴便像說話一樣, 在樂譜看到什麼音符,
你的手自然會將口琴推準位置 (不要轉你的頭來就位), 一定會吹到那個準確的音,
就好像行路那麼自然, 便不會睇一粒,吹一粒.

到時, 要你看著樂譜刻意吹錯音階, 反而還要難, 因為你的手自然會將口琴推準位置.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 17:24:06 | 顯示全部樓層
一口氣吹唔曬一首曲,要學呼吸,比如腹式呼吸。。。。

By idatong