請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[新手]如要吹古典音樂系咪半音階口琴最好?

poster2 發表於 2012-9-9 18:01:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
[新手]如要吹古典音樂系咪半音階口琴最好?

請問吹古典音樂系咪半音階口琴最好? 十孔口琴可以嗎?

By cat94216
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:01:21 | 顯示全部樓層
半音階 is better.
I don't say "NO", but it is not easy for "十孔口琴"

by man
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:01:46 | 顯示全部樓層
你死喇你 買錯左十孔口琴,古典音樂真係要用半音階口琴黎吹傢!

不過,你係初學者,先不學壓音,就用十孔琴的中、高音部練習,都可以吹到吳少簡單既古典旋律既。

我知到你跟住要問半音階口琴要幾錢,等我答埋你:由一百幾十到三幾千、以致三幾萬都有,個中分別係……好似食牛排,平有平食、貴有貴食,都可以食得飽,不過貴既當然係好食 D 啦

[ Last edited by mt on 2008-8-29 at 23:52 ]

by mt
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:02:21 | 顯示全部樓層
哦~原來如此*><衰左tim

Mt你個比喻好強xd
那正確既做法系食平既食到半飽後先食貴排 定 既然要食就要食得好D呀

By cat94216
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:02:33 | 顯示全部樓層
無所謂正確做法既,豊儉由人遮,真系想買琴既話,問下曉彤的師兄啦,距地有路數知道邊的琴抵食大件既,不過我唸三幾百都唔慳得嚕!(在下經濟獨立、比較富貴,對中/高價琴的經驗可能不適合在學的小朋友 )

(Edited: 好嘢,終於學會打個慳[qian1]字!)

[ Last edited by mt on 2008-8-31 at 13:52 ]

by mt
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:02:48 | 顯示全部樓層
唔使食到咁高級, 可以食D又唔十分貴, 又食得飽既.

例如 Hohner 270C 大約七百幾, 一份神戶牛既價錢.

by chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:03:10 | 顯示全部樓層
Hohner 270..... 最佳選擇....

用過其他貴價琴, 始終鍾意270.... d音色有性格, 可以抒發出心中想要的音色, 可塑性強

by kenny
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:03:31 | 顯示全部樓層
係呀係呀!《可塑性》係好重要架。有的貴琴音色好靚,但係橫吹豎吹都係得個靚字,o甘 表現力就有好大限制啦1

by mt
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 18:03:53 | 顯示全部樓層
了解*
多謝各位前輩既建議^^

by cat94216