請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[吹奏]我想問點可以唔駛睇譜都識吹?

poster2 發表於 2012-9-9 22:17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我想問下要點練 練d咩先可以唔駰睇譜都可以吹得出 自己熟ge音樂?^^

By 迪奇
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:17:50 | 顯示全部樓層
練熟了音階便可以了, 到時聽到什麼曲也能夠吹奏出來

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:18:07 | 顯示全部樓層
怎樣可以熟練?..有甚麼方法可以介紹??..thx^^

By 迪奇
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:22:14 | 顯示全部樓層
每天練習 3 小時以上, 兩個月後便會比較熟練了.
我初學時都是這樣.

練習方法可依照書本的練習曲 "認真地" 吹奏,
如果看不明書本, 也可以參加 曉彤 的口琴班.

By chan
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:22:34 | 顯示全部樓層
吹 1 2 3 4 5 6 7 i .. i 7 6 5 4 3 2 1  一句過, 重複這一句

目標有二:

1) 全部音要清楚發音, 不能偷懶, 拍子平均, 不能忽快忽慢
2) 速度: 目標是一秒之內吹完一句

約練一個月可以練成, 加油!

By kenny
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:23:04 | 顯示全部樓層
好多謝你地意見
想問多一個問題點先叫做
1) 全部音要清楚發音, 不能偷懶, 拍子平均, 不能忽快忽慢
2) 速度: 目標是一秒之內吹完一句
有冇錄音的sample可以參考一下?^^
如果練得好之後.就能夠運用自如?

By 迪奇
 樓主| poster2 發表於 2012-9-9 22:23:44 | 顯示全部樓層
以下有少少錄音... 用電話錄, D音差D, 請勿見怪
一秒吹十六個音...hehe...暫時仲未係好得 ^_^ 不過目標始終要堅持

有很多人誤會, 以為這樣只練速度, 無有音樂性
我的看法為, 這練習的重點在於培養對口琴的"熟練程度", 讓你可以隨心所欲地吹奏出口琴上每一個音, 對各音位置有充分認識,

就好像足球球員把足球放在手上, 頭上, 玩出各種雜技一樣... 當然這不會在比賽上用到, 但對增進對球的"熟練程度", 卻是有莫大益處的

下載全部錄音
http://pcseries.sourceforge.net/haletone/wave.zip

平常練的音階
scale.wav

要練速度, 先分開上下行音階, 用拍子機練, 速度為60
up.wav

再練下行
down.wav

上行再下行, 各一秒鐘
8in1.wav

上下行接著
updown.wav

練到悶, 可以練一練三連音: 123  234  345  456 ....如此類推
triple.wav

By kenny