請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[新手]首歌係咁轉key.有冇一個口琴可以吹到?

poster2 發表於 2012-9-11 22:51:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
[新手]首歌係咁轉key.有冇一個口琴可以吹到?

想問有冇一個口琴可以吹哂咁多種key?

by 呀滔
 樓主| poster2 發表於 2012-9-11 22:51:54 | 顯示全部樓層
除了復音口琴外,半音階口琴(以按鍵方法)和藍調口琴(以壓音技巧)可以奏出不同調的音樂。
近年多了一些有按鍵的復音口琴,因為未探究過,不大清楚其狀況。留待他人再述~

by wfong
 樓主| poster2 發表於 2012-9-11 22:52:13 | 顯示全部樓層
就如你問 ,有冇一支笛可以吹晒咁多個key一樣

你件樂器既設計,係用作咩,咪咁樣去用囉;倒翻轉,你想一件樂器又要細小,又要有晒all key, 都會幾困難,除鰦半音階口琴外,都怕冇咩口琴可以

你係咪有咁既技術吹晒all key出鈬加上純熟咁演奏先;個口琴得,你都有排練.....

所以你想入門,都係跟返基本要求咁學先,一開始就想all key all style既話,會快鰦d

就你topic所問,應該咁講,如果一首曲,有幾個key,除鰦半音階口琴,複音口琴同埋十孔口琴都一樣吹到,用多支琴拿在手上,或使用移調,或部分音用壓音,都一樣可以做到,所以轉key唔係一個問題,問題係你既吹奏技術

[ Last edited by dannycheong on 2010-7-23 at 16:45 ]

by dannycheong
 樓主| poster2 發表於 2012-9-11 22:52:28 | 顯示全部樓層
另外, 佢轉你唔轉也可.

全部吹同一個 Key, 你奈得我何乎~~

by chan